Muhammed Onur Ergüler/RPA Danışmanı

30.11.2020

Hangi Departmanlarda RPA Kullanılabilir?

Hangi Departmanlarda RPA Kullanılabilir?

Hızla ilerleyen teknoloji ve değişen yaşam koşulları içerisinde şirketlerin sektörde sürdürülebilir rekabet anlayışını devam ettirebilmesi ve kar marjlarını yükseltebilmesi için bazı aksiyonlar alması gerekmektedir. Zaman, kaynak ve finans yönetiminin doğru bir şekilde sağlanabilmesi için yardımcı teknolojilere ihtiyaç doğmaktadır. Günümüzde en yaygın kavram olan RPA teknolojisi ise bunların başında gelmektedir.

                        Metal Yakalılar Geliyor!

Son zamanlarda metal yakalılar olarak da bilinen robot kullanıcılarının kaynağı RPA teknolojisi.

Peki RPA Nedir?

RPA(Robotic Process Automation), yapay zekanın bir dalı olan makine öğrenme teknolojisine dayalı yazılımın süreçleri öğrenmesini ve hatasız bir şekilde işlemleri tekrarlayabilmesini sağlayan bir teknolojidir. Zaman, finansman ve kaynak yönetimine doğrudan etki eder. RPA ile rutin işler robot kullanıcılara yaptırılır ve böylece çalışanlar katma değer yaratan işlerine odaklanabilirler. Robot kullanıcılar uzaktan tetiklenebilme özellikleri ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlarlar. Doğru ve etkili bir şekilde geliştirme yapıldığında RPA teknolojisinin hata oranı bir çalışana göre oldukça düşüktür.

RPA Teknolojisi ile Neler Yapılabilir?

  • Mail aktiviteleri ile e- postalarınızı okur, varsa ekli dosyaları açar, düzenler ve arşivler.
  • Web aktiviteleri ile web’de bilgi arar, bilgileri çeker ayrıca sosyal medya ve analitik performansını raporlamak gibi işlerinizi yapar.
  • Dosyalar arasında bilgi taşır, girer; hesaplamalar yapar, sonuçları kopyalar yapıştırır.
  • Formları doldurur, uygunsuzlukları bulur ve size uyarır.
  • Kurumsal hesaplara girer, yapısal belgeleri düzenler.
  • Tanımlı hataları takip eder, çıktığında uyarır, mail atar ve düzelmesini bekler veya bir sonraki işe geçer.
  • Koşullu kararları verir, zamanında işi hazırlar.

Yukarıda saydıklarımız RPA teknolojisinin küçük bir kısmı. Bunlar haricinde birçok işinizi robot kullanıcılara yaptırabilirsiniz.

RPA Benim Sektörüme Uygun bir Teknoloji mi?

Robotik süreç otomasyonlarını hemen her sektörde görmek mümkündür. Özellikle bilgisayar destekli sektörlerde daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Muhasebe, finansal hizmetler, tedarik zinciri yönetimi, müşteri hizmetleri ve insan kaynakları gibi alanlarda sürecin daha kolay olmasını sağlayan robotik sistemler sayesinde faturaların kesimi, fatura iletimi gibi işlemlerin yapılması hız kazanmış ve kolay hale gelmiştir. Ayrıca sipariş yönetimi ve sipariş teslimi gibi işlemler de yine robotik sistemler tarafından gerçekleştirilen hızlı işlemlerdir.

Buna göre robotik sistemlerin kullanıldığı sektörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Bankacılık sektörü,
  • Finans sektörü,
  • Üretim ve Sanayi sektörü,
  • Sigortacılık sektörü,
  • E- ticaret platformları,
  • Teknoloji ve Telekomünikasyon sektörü,
  • Enerji ve Kamu sektörü

En sık kullanıldığı sektörler bunlar olmakla birlikte daha birçok sektörde robotik sistemler ile karşılaşmak mümkündür. 

Peki hangi departman ve hangi işler?

Hangi Departmanlarda RPA Kullanılabilir?

Sektörel bağlamda RPA teknolojisine biz göz attıktan sonra departmanlarda neler yapabilir kısaca ona da değinelim.

  • Müşteri Hizmetleri: RPA, e-imzaların doğrulanması, taranan belgelerin yüklenmesi ve otomatik onaylar veya reddetmeler için bilgilerin doğrulanması dâhil olmak üzere, iletişim merkezi görevlerini otomatikleştirerek şirketlerin daha iyi müşteri hizmetleri sunmasına yardımcı olabilir.
  • Muhasebe: Kuruluşlar genel muhasebe, operasyonel muhasebe, işlem raporlama ve bütçeleme için RPA kullanabilirler.
  • Finans departmanı: RPA döviz ödemeleri, hesap açılışlarını ve kapanışları otomatikleştirme, denetim taleplerini yönetme ve sigorta taleplerini işleme koyma için kullanılabilir.
  • Sağlık Hizmetleri: Tıbbi kuruluşlar hasta kayıtlarını, talepleri, müşteri desteğini, hesap yönetimini, faturalandırma, raporlama işlemlerini ve analitiği yürütmek için RPA kullanabilirler.
  • İnsan Kaynakları: RPA çalışanların bilgilerini ve zaman çizelgesi gönderme süreçlerini güncelleyerek, onboarding ve offboarding dahil olmak üzere İK görevlerini otomatikleştirebilir.
  • Tedarik Zinciri Yönetimi: RPA satın alma, sipariş işleme ve ödemeleri otomatikleştirme, stok seviyelerini izleme ve gönderileri izleme için kullanılabilir.

Renova’da Departmanlara Göre RPA Süreç Yüzdelikleri Nedir?

Uipath Gold Partner olarak 20’den fazla şirketin RPA süreçlerinde destek vermekteyiz. Otomotiv sektöründen gıdaya kadar geniş segmentli müşteri kitlesiyle Robotik Süreç Otomasyonu alanında iki yıldır hizmet vermekteyiz. Bu süre zarfında 100’den fazla süreci otomatize ederek sektördeki bir çok müşterimize destek olmaktayız. 20’ye yakın RPA ekibimizle her geçen gün müşterilerimize katma değeri yüksek çözümler sunmaktan gurur duyuyoruz.

Hangi Departmanlarda RPA Kullanılabilir?

Tabloda farklı departmanlardaki RPA entegrasyon yüzdeliklerimizi görmektesiniz.  RPA teknolojisi öncesinde SAP Gold Partnerı olarak 20 yıldır teknoloji sektörü içerisinde olmamız ve yeni teknolojilere çevik bir şekilde adepte olabilmemiz sayesinde RPA alanında da hızlıca başarı yakaladık.

RPA teknolojisinin hangi sektörlerde ve departmanlarda kullanıldığını ve Renova RPA olarak bizim bu alanda neler yaptığımızı kısaca bahsettiğimiz bu yazımızı umarım keyifle okumuşsunuzdur.